Rezistenta la apa este un concept ce poate duce la confuzie. De aceea e important sa fie inteles, cum sa fie mentinut si la ce medii nu se aplica. Rezistenta la apa indica in ce masura un ceas poate sa fie in contact cu apa sau sa reziste la presiunea exercitata de o anumita cantitate de apa. Nivelul pana la care un ceas este rezistent la apa este indicat fie pe capacul , fie pe fata ceasului. Unitatea( ATM,Bar, M sau FT) se refera la modul in care a fost facut testul. In toate cazurile insa, aceste numere vor indica presiunea la care ceasul este proiectat sa reziste si NU se refera la adancimea la care poate fi folosit - o eroare foarte des intalnita. Este foarte important sa se stie ca rezistenta este masurata in conditii statice si de temperatura redusa. Presiunea creste cu miscarea, asadar cand inotati se adauga presiune doar miscand ceasul in apa.
Un ceas primeste rezistenta la apa folosind garnituri sau inele de cauciuc pentru a sigila spatiile libere din jurul coroanei, cristalului si butoanelor.
Sfaturi pentru a mentine rezistenta la apa
Rezistenta la apa nu este permanenta si trebuie mentinuta in timp. Garniturile isi pierd din proprietati in timp sau daca sunt expuse la factori de mediu necorespunzatori. Expunerea la clor, apa de mare si sapunuri vor accelera procesul de imbatranire si rezistenta la apa dispare.
Note generale privind categorile de rezistenta la apa
In nici una din situatii nu se vor actiona butoanele sau remontorul sub apa!
Alte unitati pot aparea pe langa metru - de ex Feet sau ATM sau Bar. 1 Bar = 1 atmosfera ( ATM).
Mai multe informatii puteti gasi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Water_Resistant_mark